Hírek

Múltidézés és bajtársi találkozó a Bázisrepülőtéren

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

21165682DSCN8841Több mint kétszázan – a pápai repülőtéren valaha szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses és polgári állomány tagjai, valamint családtagjaik – vettek részt azon a megemlékezéssel egybekötött bajtársi találkozón, melyet az MH Pápa Bázisrepülőtér, az „Eskün innen, Obsiton túl” honvédelmi alapítvány és „Az Ég Katonái” Hagyományőrző Egyesület szervezett. Az egybegyűlteket Gangler László ezredes, a Bázisrepülőtér parancsnoka köszöntötte. A bázisparancsnok kiemelte, a mai bajtársi találkozó egy ünnepségsorozat része, hiszen az idei évben számos évfordulóról emlékezett meg a reptér állománya. Augusztus 15-e a légierő napja.


 

Augusztus 19-én, az államalapítás ünnepe előestéjén elismeréseket adtak át. Augusztus 27-én volt hét esztendeje, hogy az első C17-es repülőgép először érintette a pápai betont. Tegnap a Pápán települt SAC-program ötéves évfordulóját ünnepelték – hangzott el a köszöntőben.
A mai nap programja talán a legbensőségesebb mind közül, hiszen ez az a nap, amikor az egykor itt szolgált katonai és polgári személyzet kötöttségek nélkül beszélgethet, anekdotázhat a múltról, találkozhat régi barátokkal – mondta Gangler László. A megjelentek fejet hajtottak a MIG-21-es és MIG-23-as repülőgépeken katasztrófát szenvedett hajózók emlékére állított emlékkőnél, majd a Csapaművelődési Otthonban Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy nyitotta meg a rendezvényt.
Kositzky Attila a bajtársi találkozó jelentőségét hangsúlyozta:
- Két évvel ezelőtt tettem javaslatot arra, hogy mi, akik 1937 óta itt szolgáltunk a pápai repülőtéren, repültünk, ejtőernyőztünk, kiszolgáltuk a repülést, izzadtunk, küzdöttünk, harcoltunk, évente egyszer üljünk össze és beszélgessünk egymással – fogalmazott a nyugalmazott altábornagy, majd köszönetét fejezte ki a szervezőknek a lebonyolításért, valamint mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy akár az ország különböző pontjairól is, eljöjjenek a találkozóra.

A MIG23-as vadászrepülőgépek a Magyar Légierő állományába történő megérkezésének 35. évfordulójával egybekötött bajtársi találkozó a hajdan Pápán állomásozó századok parancsnokainak múltidézésével folytatódott. Sersztnyev György alezredes, Szoják Sándor őrnagy, valamint Herédi János felidézték a szolgálatteljesítés olykor vidám, máskor embert próbáló pillanatait.

A programon Simon Róbert, „Az Ég Katonái” Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett meg a MIG23-as repülőgépek üzemeltetése közben elhunyt bajtársaikról. Tisztelegve alakjuk előtt emlékplakettet adományozott családtagjaiknak.

A rendezvény résztvevői megtekintették a kiállított repülőgépeket és helikoptereket, köztük egy MIG21-est, egy Mi24-est, egy MI8-ast, valamint a C17-es Globemaster szállítógépet is. A megjelent bajtársakat pontban délben két Gripen vadászgép két tiszteletkörrel köszöntötte.

mo

 Forrás: papa-ma.hu

X

Szerzői jogvédelem alatt áll

Védett weboldal!